Apiguard® gél A.U.V.


Összetétel

25% timol (tömeg %)

Célállat

Mézelő méh (Apis mellifera)

Javallat

Mézelő méhek Varroa jacobsoni atka fertőzöttségének csökkentésére (kontroll kezelésére).

Alkalmazás módja

Külsőleg

Adagolás

Családonként 50 gramm Apiguard gél A.U.V. készítményt 2 hetes időközzel.

Alkalmazási útmutató

Nyissuk ki a kaptárt. Tépjük le a tálca fóliáját úgy, hogy az egyik sarka maradjon a tálcához rögzítve. Helyezzük a nyitott tálcát a keretek tetejére középre, a géllel felfelé. Győződjünk meg róla, hogy a tálca teteje és a kaptártető között legalább 0,5 cm üres tér maradjon. Zárjuk le a kaptárt. 2 hét múlva helyezzünk egy másik tálcát a régi mellé a fentiek szerint. A kicsi és a telelő családok esetében egy tálca Apiguard gél is elegendő lehet, amelyet legalább 4 hétig hagyjunk bent. A készítmény leghatékonyabban akkor használható, ha a terméket késő nyáron a mézhordás után alkalmazzuk (amikor a petézés mennyisége csökken). Erős fertőzöttség esetén a készítmény tavasszal is alkalmazható, ha a hőmérséklet 150C fölött van.

Ellenjavallat

Nem ismeretes.

Nem kívánatos hatás

A javasoltnál magasabb adag alkalmazása a méhcsaládokban viselkedési zavarokat idézhet elő (nyugtalanság, a kaptár elhagyása).

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

Nem szükséges. A készítmény mézgyűjtési időszakban nem használható!

Tárolás

A készítményt eredeti csomagolásban, közvetlen napfénytől és hőtől védve száraz helyen, szobahőmérsékleten (15-250C között), növényvédő és egyéb vegyszertől, élelmiszerektől elkülönítetten kell tárolni. Gyermektől és háziállatoktól elzártan tartandó!

Figyelmeztetés

Mézgyűjtési időszakban ne alkalmazzuk a készítményt.
Az Apiguard gél A.U.V. készítmény alkalmazása előtt ne etessük a méhcsaládokat. Ne használjuk a készítményt, ha a napi hőmérséklet 150C-nál alacsonyabb, illetve a méhcsalád aktivitása nagyon alacsony. Kezelés előtt a gyenge családokat egyesíteni szükséges.

Munkavédelmi óvórendszabály

Az általános munkavédelmi szabályok betartása szükséges. Használat során védőkesztyű viselése kötelező, mert a timol bőr irritatív tulajdonsággal rendelkezik. Kerülni kell a bőrrel, szemel való közvetlen érintkezést. Használat után kézmosás valamint a termékkel érintkezésbe kerülő eszközök megtisztítása ajánlott. Csak kaptárban történő alkalmazásra javasolt.

Eltarthatóság

Bontatlan csomagolásban gyártástól számított 18 hónapig, a csomagoláson feltüntetett időpontig. A doboz felnyitása után csak egyszer használható a készítmény.

Kiszerelés

Alumínium tálca laminált fóliával lezárva, 50 gramm Apiguard gél tartalommal, 10 db-onként papírdobozba csomagolva (10x50 gramm Apiguard gél), valamint 1 kg és 3 kg-űrtartalmú műanyag tartály.

Rendelhetőség

Állatorvosi rendelvényre! Állatgyógyászati felhasználásra.

Forgalmazhatóság

Az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak.

Törzskönyvi szám

26/2003. FVM

Környezetvédelmi előírások

Közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból a készítmény fel nem használt maradékát, valamint a kiürült csomagolóanyagot és tároló edényzetet a veszélyes hulladékokra vonatkozó hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni.

Gyártó

Laleham Healthcare Ltd., UK

Törzskönyvi engedélyes

Vita (Europe) Limited, UK

 

Használati utasítás

Apiguard® gél A.U.V.